Brug din praktik

Få 5 gode råd til, hvordan får det bedst ud af din tid i praktik og bruger den strategisk på vej mod dit næste job.

Jo mere du selv definerer din praktik, jo større gavn får du også af den. Derfor kan du med fordel planlægge din praktik og tænke strategisk over, hvordan du får mest muligt ud af den.

Her får du 5 gode råd til, hvordan du bruger din praktik strategisk i din jobsøgning. 

Fotograf
Daniel Rasmussen, Copenhagen Media Center

1. Vær synlig og vis dine resultater

Det varierer fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvordan man synliggør ens resultater og opgaver. Se hvad dine kollegaer gør, og brug det som inspiration. 

Det vigtigste er, at du som praktikant er klar over, at du har kort tid til at gøre dig positivt bemærket. Nogle praktikanter aftaler et ugentligt møde med chefen eller deres kontaktperson, andre afslutter praktikken med en præsentation. Find ud af, hvad der passer ift. dine præferencer, praktikkens opgaver og virksomheden. 

2. Vær med der, hvor det gælder

Uanset hvilke opgaver, du har fået under din praktik, så kan det være en stor fordel at gøre sig bemærket ift. virksomhedens kerneopgaver. 

Er din arbejdsopgave under praktikken i forlængelse af virksomhedens kerneopgaver, så kan du virkelig sætte dig selv og dine kompetencer i spil i forhold til dine andre kollegaer og virksomhedens behov. Du får også et godt kendskab til, hvordan virksomheden fungerer. 

Laver du i stedet mest 'nice-to'-opgaver for virksomheden, så kan du måske være nysgerrig og opsøgende ift. kernedriften. Spørg ind til deres måde at gøre tingene på, og hør om du en af dagene må være 'fluen på væggen' der, hvor det gælder. Når du præsenterer dit arbejde med dine 'nice-to'-opgaver, så tal ind i, hvordan de relaterer sig til kerneopgaven. På den måde viser du både dine kompetencer frem ift. virksomhedens behov, og du viser også forståelse for virksomhedens sammenhæng. 

3. Vær bevidst om den lange jobsamtale

En praktik kan ses som en lang jobsamtale, hvor du bliver prøvet af i praksis. Vær derfor opmærksom på, hvordan du bidrager på arbejdspladsen.

Du kan fx overveje: 

  • Hvilken stemning og kultur er du med til at konstruere?
  • Hvordan håndterer du, at du – mod dit ønske - skal stoppe i virksomheden?
  • Hvordan italesætter du din jobsøgning ved siden af praktikken? 
  • Hvordan modtager du opgaver, og hvordan afleverer du dem igen?
  • Hvordan opsøger du spændende opgaver og projekter? 
  • Hvordan er det at holde frokost med dig? 

Vær også opmærksom på din dialog med dine kollegaer - både ved faglige snakke og ved kollegiale snakke. Husk at alle kollegaer er potentielt netværk til dit næste job. 

4. Vær i dialog med din overordnede

Tag gerne initiativ til dialog med din overordnede, så du både kan forventningsafstemme løbende og præsentere dit arbejde. 

Et eller to officielle møder i løbet af din praktik kan være nok. Det kan også være, at du har mulighed for at holde uformelle møder, fx ved at spise frokost med lederen.

Alt skal selvfølgelig afvejes af dine opgaver, organisationen, personerne og kulturen på stedet.

Stik gerne fingeren i jorden, vær ikke bange for at begå fejl, og husk, at du skal træffe valg, der styrker din jobsøgning og dine muligheder for at få dit drømmejob. 

5. Tal højt om dine drømme

Vær ikke bange for at italesætte dine drømme eller fortælle om din nuværende jobsøgning overfor dine kollegaer. Hvis du fx drømmer om at arbejde i en bestemt virksomhed eller med et bestemt arbejdsområde, så fortæl om det i frokostpausen. Det kan være, der er en kollega, hvis søster arbejder lige præcis der, hvor du gerne vil hen.  

Eksempel fra tidligere jobsøger: 

"Jeg fortalte i en frokostpause under min praktik, at jeg altid havde drømt om at arbejde for Miljøstyrelsen. Én af mine kollegaer havde en søster, der var ansat i deres HR-afdeling, og hun satte lynhurtigt et møde op.

Efter at have talt med søsteren, kunne jeg skrive den bedste ansøgning, da Miljøstyrelsen igen søgte nye medarbejdere - og nu er jeg ansat og i fuld gang med drømmejobbet."